Русия е блокирала проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би "определила изменението на климата като заплаха за мира", съобщава New York Times.

Изданието твърди, че проектът "би задължил 15-членния орган да включи изменението на климата като фактор, отнасящ се до "всички първопричини за конфликти или мултипликатори на риска".

Той също така щеше да изисква от генералния секретар на ООН да изготвя редовни доклади за това как да се справят с рисковете от изменението на климата при предотвратяването на конфликти".

Посланикът на Русия в ООН обаче "заяви, че Русия разглежда резолюцията като претекст от страна на богатите западни сили да оправдаят намесата във вътрешните работи на други държави", според вестника. The Independent отбелязва, че предложението е инициирано от Ирландия и Нигер.

В статията се казва, че вотът на Русия е "погубил дългогодишните усилия глобалното затопляне да заеме по-централно място при вземането на решения в най-могъщия орган на ООН" и че ако резолюцията е била приета, тя е щяла да бъде "първата, посветена на свързаната с климата опасност за сигурността като самостоятелен въпрос".

The Hindustan Times добавя, че Индия също се е противопоставила на проекта, наричайки го "разделящ", а Китай се е въздържал от гласуване. Според вестника Индия е разкритикувала проекта, като го е нарекла опит за "подкопаване на трудно постигнатия консенсус, който постигнахме в Глазгоу", което би "посяло семената на раздора сред по-голямата част от членовете на ООН".

Междувременно "Таймс" съобщава, че цените на природния газ са се повишили до най-високото си равнище от два месеца насам поради "опасенията, че Москва може да спре доставката на газ, ако бъде блокирано пускането на газопровода "Северен поток 2". Германският министър на външните работи Аналена Баербок е посочила струпването на руски войски по границата с Украйна като "фактор" за забавянето на откриването на газопровода, допълва "Файненшъл таймс".

На друго място "Файненшъл таймс" пише, че "моментът не би могъл да бъде по-лош за Европейската комисия, която утре трябва да направи нови предложения за коригиране на енергийния пазар". Предложената система е изготвена в отговор на високите цени на енергията и предвижда страните от ЕС "съвместно да купуват газ, за да формират стратегически резерви от горивото", отбелязва Ройтерс.

Отделно от това новинарският бюлетин публикува обяснителен материал, озаглавен: "Може ли съвместното закупуване на газ да се справи с високите цени в Европа?" Междувременно агенция Блумбърг съобщава, че ЕС планира да определи твърд краен срок за прекратяване на дългосрочния договор за внос на природен газ. Това е "пречка за най-големия доставчик Русия", се казва в доклада.