САЩ: Този сезон на ураганите може да бъде един от най-лошите от десетилетия насам, предупреждава американската агенция по атмосферата и океаните NOAA.

САЩ може да се сблъскат с един от най-лошите сезони на урагани от две десетилетия насам, според широко отразените забележки на правителствени учени от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), цитирани във вестник "Вашингтон пост".

Агенцията е публикувала "най-агресивната си прогноза досега", предвиждайки 17-25 тропически бури, от които 8-13 вероятно ще се превърнат в урагани, включително между четири и седем силни урагана, обяснява вестникът.

Активността на бурите може да надмине дори рекордния сезон на бурите през 2005 г., когато, наред с други, ураганът Катрина удари САЩ, се казва още в статията. Тъй като тропическите води на Атлантическия океан са "драматично" по-горещи, отколкото преди 19 години, тазгодишният сезон на бурите може да започне по-рано и да продължи още по-дълго, обяснява вестникът.

Според NBC News това е най-тежката прогноза за сезона на ураганите, която NOAA някога е публикувала през май.

The New York Times обяснява, че синоптиците виждат "съчетание на обстоятелства, които никога не са се случвали в записите от средата на XIX век", което може да направи бурите по-силни.

По-конкретно се посочват рекордно високите температури на водата в Атлантическия океан и потенциалното формиране на метеорологичен модел Ла Ниня.

Вестникът добавя, че прогнозите на NOAA са последните от поредица прогнози на университети, частни компании и други правителствени агенции, които предвиждат голям брой големи бури през тази година.

Според BBC News, въпреки че "няма доказателства, че изменението на климата предизвиква повече урагани, то прави най-мощните от тях по-вероятни и носи по-силни валежи". The Guardian прогнозира "лято на природни бедствия" в САЩ. Той отбелязва, че "все по-високото морско равнище и тежките урагани са поразили крайбрежните общности, което е довело до големи човешки и материални загуби".