За втори пореден ден температурите в северните страни на Европа паднаха под минус 40 градуса по Целзий, като в Швеция беше регистрирана най-студената януарска нощ от 25 години насам, предаде Асошиейтед прес.

В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса, което е най-ниската температура в страната за януари от 1999 г. насам, предаде шведската агенция ТТ.

В малкото селище Никалуокта, обитавано от коренното население саами в Северна Швеция, термометрите вече показват минус 41,6 градуса. Селището е в Лапландия, която се простира от северните части на Норвегия през Швеция и Финландия до Русия, добавя БТА.

Шведският институт по метеорология и хидрология съобщи, че в Северна Швеция през тази нощ са отчетени температури от минус 25-35 градуса и изглежда, че студът ще се задържи там до края на седмицата, допълва агенция ТТ.

Най-ниската температура в Швеция през януари от минус 49 градуса е била регистрирана на 27 януари 1999 г. в град Каресуандо, на границата с Финландия.

Снимка: AP/БТА

Студеното време, придружено от сняг и бурни ветрове, наруши транспорта в целия скандинавски регион. Няколко моста бяха затворени, спрени бяха влакови и фериботни линии. В някои скандинавски страни бяха затворени и няколко училища.

Във Финландия се очаква времето да остане студено на територията на цялата страна, като температурите ще достигнат до минус 35 градуса в северната част на страната поне до неделя.

Датската полиция призова шофьорите в по-голямата част от Дания да избягват ненужни пътувания, тъй като в северните и западните части на страната има силни ветрове и сняг.

Снимка: AP/БТА

Датският метеорологичен институт съобщи, че на много места има риск от заснежени и заледени пътища, като издаде и оранжев код за силни дъждове в Южна Дания, която е засегната от наводнения.

По-надолу на юг части от Германия, където времето е меко и влажно, също бяха засегнати от наводнения, които могат да се влошат при нови дъждове в най-пострадалата провинция Долна Саксония.

Снимка: AP/БТА

Полицията в южния нидерландски град Айндховен съобщи, че бурните пориви на вятъра може да са причинили смъртта на 75-годишен мъж, който снощи е паднал от велосипеда си, когато силни ветрове връхлетяха голяма част от Нидерландия.