Сферите на влияние върху времето на Сибир са разделени между влажна многоцентрова циклонална област и мразовит антициклон.

Циклоните се движат главно в северните му територии, увличайки относително топъл и влажен въздух. В резултат на това през последния ден температурата на въздуха в северната половина на Сибир беше с 4-6, а в столицата на сибирския студ - Евенкия, с 8 градуса над нормата.

Циклоните отблъскват и ограничават антициклона на юг и влиянието му е достатъчно забележимо само в крайните южни райони на Сибир, където през последния ден температурата на въздуха е малко по-ниска от обичайнатоаза този момент.

През последните 24 часа циклон с център над Таймир покрива и част от южните райони. Атмосферните фронтове на вихъра донесоха снеговалеж и виелици. В областите Новосибирск, Кемерово и южните райони на територията Красноярск паднаха до 11 мм валежи под формата на тежък мокър сняг. В Хакасия, мокрият сняг (до 9 мм) е придружен от виелици и бурен вятър (до 31 м / с)

Днес през южните райони на Западен Сибир ще премине студен атмосферен фронт. Валежите ще спрат и ще стане по-студено. В Новосибирск предстоящата вечер ще застудее до -22, -24, събота (утре) следобед температурите ще бъдат от минус 10 до минус 12 градуса.

Отново напомняме, че от наличието и качеството на снежната покривка в северозападната част на Сибир и най-вече Европейска Русия и Украйна до голяма степен зависи времето на Балканите при нахлувания на студен въздух от тези места в наша посока.