Арктика може да премине от доминирана от снега към дъжд поради изменението на климата още към  2060 г., до две десетилетия по-рано, отколкото се смяташе преди, според ново изследване, обхванато от New Scientist.

Според уебсайта за научни новини, този преход ще има "големи последици, които рискуват да ускорят глобалното затопляне и да унищожат местната дива природа".

В статията се отбелязва, че тази промяна "вече е започнала", като дъжд заваля на най-високия връх на Гренландия за първи път в историята.

В свое отразяване на изследването, Guardian обяснява, че докато сега в Арктика пада повече сняг, отколкото дъжд, това се очаква да се промени през следващите години.

В него се добавя, че дори ако повишаването на температурата в света се задържи на 1,5°C или 2°C - целите на Парижкото споразумение - районите на Гренландия и Норвежко море пак ще бъдат доминирани от дъжд.

Въпреки това д-р Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания на НАСА Годард в САЩ, каза, че твърдението за по-бърза промяна е "неподкрепено", тъй като някои от новите климатични модели прогнозират по-високи от очакваните бъдещи температури.

The Independent заявява, че по-малко снеговалеж ще повлияе и на това, което е известно като "обратна връзка с албедо", което е колко отразяваща е повърхността и дали слънчевите лъчи се отразяват или се абсорбират.