Ледената покривка на Гренландия е загубила повече лед лете, отколкото е натрупала през зимния сезон  за 25-та поредна година, съобщава Washington Post.

Нетната обща загуба е 166 гигатона лед от септември 2020 г. до август 2021 г.

Материалът продължава: "Тази година учените изчислиха, че около 500 гигатона са били загубени заради отделянето на айсберги и топенето - най-високото за 35 години сателитни наблюдения.

Учените казват, че са загрижени за бъдещето на ледената покривка. Джош Уилис от НАСА споделя: "С всяко десетилетие по-топло от последното, чупенето на рекорди е новата нормалност. 

Междувременно New Scientist публикува ново проучване, цитирайки  Nature Communications, което установява, че дърветата "понижават температурата на земната повърхност на градовете с до 12C". Изследователите са използвали сателитни данни от близо 300 европейски града, за да измерят температурата на земната повърхност, обяснява статията. Според материала, " охлаждането, осигурено от зелените площи без дървета, е незначително".

Тъй като екстремните горещини стават все по-разпространени в градовете, Джихуа Уанг от Държавния университет в Аризона споделя  на New Scientist, че "[това проучване] предоставя важно ръководство за градските озеленители за внедряване на градските дървета като ефективна стратегия за намаляване на градската топлина".

>>>>>Виж галерия от снимки>>>>

Отделно от това, по-високите температури на водата в резултат на изменението на климата оказват стрес върху албатросите, съобщава Guardian.

Авторите на проучване на Кралското общество са установили, че в години с необичайно топли температури на водата, процентът на разводите на албатроси се повишават от обичайните 1-3% до до 8%.

Един от авторите, Франческо Вентура, казва пред вестника, че една от причините за това е "хипотезата за обвиняване на партньорите": женските албатроси обвиняват партньорите си за по-високите нива на стрес, причинени от по-суровата среда.