С изменението на климата, повишаващо температурите в Арктика, Гренландия загуби огромно количество лед. Само разтопеното количество в сряда миналата седмица е достатъчно, за да покрие американския щат Флорида с 5 инча (близо 15 см) вода, съобщиха учени от Брюксел, цитирани от Ройтерс.

Това беше третата по големина загуба на лед за Гренландия за един ден от 1950 г. Другите два рекорда, също през последното десетилетие, се случиха през 2012 и 2019 г.

>>>>Виж галерия от снимки от ледения остров>>>>

Бързото топене последва след инвазия на топъл въздух над арктическия остров, заради промяна в моделите на атмосферната циркулация, казаха учените, отбелязвайки, че може да има още стопени ледове.

Само в сряда се разтопиха около 22 гигатона лед - 12 гигатона течаха към океана и 10 гигатона се абсорбират от снежната покривка, където може да замръзне, каза Ксавие Фетвейс, учен по климата в Университета в Лиеж, Белгия.

Polar Portal, група от датски арктически изследователски институции, го описва в туит като "масово събитие на топене". Докато този обем е по-малък от рекордното еднодневно топене на лед през 2019 г., събитието тази седмица обхваща по-голяма площ, каза групата., каза Марко Тедеско, климатолог от Колумбийския университет.

Тъй като снегът се топи, той излага по-тъмен лед или земя отдолу, която поглъща повече слънчева светлина, вместо да я отразява обратно от атмосферата.

"Това наистина позиционира Гренландия да бъде по-уязвима към останалата част от сезона на топене", казва Тедеско, професор по изследванията в обсерваторията на Земята Ламонт-Дохърти от Колумбийския университет.

Учените са изчислили, че топенето на ледената покривка на Гренландия - втората по големина на Земята след тази на Антарктида, е причинило около 25% от глобалното покачване на морското равнище, наблюдавано през последните няколко десетилетия.

Tedesco и други учени предупредиха, че моделите, използвани за проектиране на бъдещи загуби на лед, не улавят влиянието на променящите се модели на атмосферна циркулация - което означава, че те могат да подценяват бъдещото топене на Гренландия, която се намира между Северния ледовит и Атлантическия океан.

Междувременно Арктика се затопля по-бързо от останалата част на планетата, поради фактори, включително изчезващия лед в Северния ледовит океан, който отваря място на по-тъмна вода, която абсорбира слънчевата радиация по-добре от леда.

В сряда температурите на въздуха над Гренландия бяха "тревожни", заяви ЕС, като температурите в Constable Pynt на изток от острова достигнаха 23,2 C.