Оранжев код за сняг и виелици е в сила за 13 окръга на Румъния. Още в ранните часове на деня лошото време вече причини инциденти в Букурещ, където от сутринта вали проливен дъжд. Силният вятър събори 41 дървета, 5 строителни елемента, 6 стълба и един светофар. 32 коли са повредени, съобщиха от Инспектората за извънредни ситуации на Букурещ-Илфов (ISUBIF), цитирани от БТА.

До момента няма информация за пострадали хора.

В Гюргево силният вятър откъсна покрива на жилищен блок. Бързата намеса на пожарникарите в крайдунавския град предотврати падането му върху минувачите.

Заради силните пориви на вятъра ТИР се преобърна и блокира пътя, свързващ Тимишоара с границата със Сърбия, предаде Диджи24. Обилните снеговалежи от последните няколко часа затвориха национален път DN73A в окръг Брашов, между Ръшнов и Предял.

В окръг Нямц се наложи специална кола на жандармерията да изтегли автомобила на румънци, връщащи се от Италия. Говорителят на Окръжния инспекторат на жандармерията посъветва шофьорите да не тръгват на път без подходящо оборудван автомобил за зимни условия и достатъчно гориво в резервоара.

Междувременно рекордна снежна покривка от над два метра и половина натрупа в района на Бъля Лак в Карпатите. Има значителен риск от лавини, трета степен по скала от едно до пет, предупреждават от метеорологичната станция в Сибиу.

Обилни снеговалежи и виелици се очакват днес и утре в района на Южните и Източните Карпати и по-голямата част на областта Молдова. На надморска височина над 1400 м вятърът ще достигне 75 км/ч. В останалата част от страната ще има предимно валежи от дъжд.

Времето ще остане студено до събота. С 8-12 градуса под средните за сезона ще бъдат температурите в страната. Термометрите няма да показват стойности над 8-10 градуса.