В северното полукълбо, малко по-рано от средата на април,  започна сезонът на тропическите бури започна в северозападната част на Тихия океан.

Особено внимание трябва да се обърне на тропическия циклон "SURIGAE", вторият поред този сезон.

На 13 април в 2:00 часа източноевропейско време в северозападната част на Тихия океан се образува тропическа депресия. Ден по-късно, на 14 април, той достигна етапа на тропическа буря, което означава, че е трябва да получи име и той бе наречен "SURIGAE".

Развива се достатъчно бързо и на 15 април се превръща в силна тропическа буря, а на 16 април - в тайфун. Такова бързо развитие се дължи на идеалните условия за развитие на тайфун, един от които е температурата на водата, която е с няколко градуса по-висока от нормата за това време на годината.

"SURIGAE" се приближава към централните Филипини, а заедно с това и ураганният вятър. Миналата събота, 17 април, местно време, тайфунът се превърна в супер тайфун с ветрове до 240 км / ч, след което до вечерта на този ден вятърът стана още по-силен - 314 км / ч, което е съпоставимо със силен атлантически ураган от 5-та категория.

Тайфунът преминава край източния бряг на Филипините вчера, неделя. 

Вихърът носи ураганни ветрове, проливни дъждове и бури в морето.

В момента SURIGAE е най-силният тайфун, регистриран някога през април, надминавайки Тайфун Телма през 1956 г., когато вятърът достига пик от 278 км / ч