Концентрацията на малки твърди частици РМ25, които са основен източник на смога, е достигнала в някои райони на Пекин 230 микрограма на кубичен метър при максимално допустима стойност от 25 микрограма, установена от Световната здравна организация /СЗО/.

За повишените нива на замърсяване съобщи Пекинският център за мониторинг и охрана на околната среда.

По негови данни към 10:00 часа местно време средната стойност на този показател в столицата е била 197 микрограма/куб. метър, което почти осем пъти превишава нормата на СЗО. Най-лошо е било качеството на въздуха в района Тунчжоу в източната част на мегаполиса /230 микрограма/, а също така в районите Дунчън /211/ и Сичън /210/, разположени недалеч от центъра на китайската столица.

Местните власти препоръчаха на жителите да не напускат своите домове без необходимост, а децата и възрастните хора да сведат до минимум излагането си на открит въздух.

Според официални данни миналата година заради пандемията и спирането на редица производства средната концентрация на PM 2,5 частици в 337 от най-големите градове е била 33 микрограма на кубичен метър.

В Китай основен източник на смог са автомобилният транспорт, ТЕЦ-овете на въглища и металургичните предприятия. Малките твърди частици PM 2,5 имат способността да проникват в белите дробове и в кръвоносната система на човека и да се натрупват в организма, причинявайки редица заболявания