Температурите от юни до август в Северното полукълбо ще бъдат по-високи от средните, защото феноменът Ла Ниня приключи, съобщи АФП, позовавайки се на Световната метеорологична организация (СМО).

Това важи по-специално за западните райони на Северна Америка и крайната северна част на Азия, райони от Централна и Източна Азия, Арабския полуостров и северната част на Карибите.

В същото време се очаква Северна Западна Европа, Южна Азия и Северна Южна Америка да бъдат изключение от нарастващата температура.

Според информационния бюлетин на СМО вероятността от неутрални условия, без влияние на Ел Ниньо или Ла Ниня, е 78 процента до юли, след това намалява до 55 процента от август до октомври. След този период прогнозите са по-несигурни.

Ла Ниня започна през октомври миналата година. Явлението е свързано с охлаждане на повърхността на Тихия океан в централната и източна част.

"Ла Ниня има временен охлаждащ ефект, който обикновено е най-силно изразен през втората година след появата на това явление.

Това означава, че 2021 г. е започнала в относително студени условия - по настоящите стандарти", обясни генералният секретар на СМО Петери Талас. Това обаче не трябва да поражда "измамно усещане", че е настъпила пауза в "изменението на климата", подчерта той.

Петери Талас припомни, че според прогнозите на СМО една от следващите пет години ще бъде рекордно топла.