Този сезон на ураганите в Атлантика е с близка до рекордната активност в историята на наблюденията. Дори бяха изчерпани подготвените списъци от имена за годината и според регламента, последните два циклона получиха имена от гръцката азбука.

През последните дни, обаче, с излизането на последният екс-ураган, Теди, до канадските брегове, за което писахме преди ден, в Атлантика за пръв път от началото на лятото не остана нито един активен вихър, а в Тихия океан има само един - тропическата буря Лоуел.

Утре той ще навлезе над по-хладни от необходимото за поддържането на топлинната му "машина"  акватории и ще отслабва, превръщайки се в обикновен извънтропичен циклон.

Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено продължава до ноември, а понякога и в първите дни на декември се образуват тропически депресии и бури.

С оглед на статистиката, в следващите седмици този океан едва ли ще остане без тропическа циклонална активност, тъй като в момента водите му остават значително по-топли от обичайното.

В Тихия океан също предстои още доста активност - в северозападната му част водите също са рекордно топли, заради характерната при отрицателната фаза на циркулацията му, наблюдавана в момента, ла Ниня.

При нея водите около Екватора в източната му част са по-хладни от обичайното, но в замяна на това на запад  и  северозапад има солидна положителна аномалия на повърхностната температура на водата, следователно и в следващите седмици и месец-два няма да се размине без още няколко тайфуна..