Циклонът Габриел, който връхлетя Нова Зеландия в началото на тази седмица, е причинил смъртта на четирима души, предаде ДПА, като се позова на полицията.

Тяло било открито на мястото, където пожарникар изчезнал при срутването на къща в района на Окланд - най-многолюдния град в страната. Трима човека са загинали в друг район на Северния остров - Хокис бей, съобщи БТА.

Циклонът донесе проливни дъждове и бурни ветрове в нощта на понеделник срещу вторник. Той причини наводнения и свлачища на Северния остров, на който живее три четвърти от петмилионното население на Нова Зеландия, като изолира цели градове.

Около 10 500 души са били принудени да напуснат домовете си.

144 хиляди човека са останали без ток,. Електрозахранването обаче постепенно е възстановявано.

Днес новозеландските власти казаха, че най-лошото вече е отминало, но предупредиха, че все още има опасност, съобщи Франс прес.

Те започнаха да правят оценка на размера на щетите в изолираните градове, където придошлите води отнесоха пътища и прекъснаха комуникациите. Извънредно положение е обявено в цялата страна за една седмица.

Циклонът Габриел е "най-мощното метеорологично явление в Нова Зеландия през този век", каза премиерът Крис Хипкинс.

Министърът за управлението на кризи Киърън Маканълти додаде, че "това е голямо бедствие". Ще са необходими "много седмици", за да се възстановят засегнатите райони, прогнозира той и предупреди, че "пътят е дълъг".