Геолози от Чилийския университет оповестиха, че са открили нов активен вулкан в чилийската част на Патагония, на около 1600 километра южно от Сантяго, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Вулканът е считан за активен, тъй като е на по-малко от 5000 години. Той се намира на разлом на 80 километра югозападно от град Койайке, в района на Айсен.

Вулканът се издига на 1280 метра надморска височина, колкото е и размерът на Везувий в Южна Италия, посочват геолозите в прессъобщение.

"Регионът на Айсен преживява значителна вулканична активност, тъй като е мястото на срещата на Антарктическата плоча и плочата Наска с Южноамериканската плоча. Разломът, в центъра на който се намира вулканът, контролира разположението на вулканите на повърхността в южната част на Чили", обяснява Грегъри Де Паскале, изследовател от Чилийския университет и автор на публикацията в сп. "Нейчър".

Геолозите са нарекли вулкана Гран Мате, тъй като формата на калдерата му с диаметър пет километра наподобява калебас - съд, в който се пие традиционната южноамериканска напитка мате.

По думите на Де Паскале част от вулканичния кратер се е откъснала в резултат на силни земетресения.

Вулканът, открит благодарение на няколко проучвания на мястото, осъществени след 2015 г., е поставен под наблюдение. Районът, в който се намира, е в крайната южна част на Чили, покрит е със сняг десет месеца в годината и е труднодостъпен.

На територията на Чили има още 90 действащи вулкана.