Климатолози предупреждават, че няма безопасно място срещу тежките горещини, каквито търпят в САЩ и Канада през последните дни и призовават правителствата рязко да ускорят усилията си за овладяване на климатичната криза, съобщи електронното издание на "Гардиън", цитирано от БТА.

Опустошителен "горещ купол" доведе до покачване на температурите в Канада почти до 50 градуса по Целзий и се свързва със стотици смъртнр случаи, с разтопяване на електропроводи и асфалтирани пътища и причиняване на горски пожари.

Експертите предупреждават, че с покачването на глобалните температури заради климатичната криза, всички хора от Сибир до Европа, Азия и Австралия трябва да се подготвят за екстремни климатични явления.

"Никъде не е безопасно. Кой би предвидил температура от 48-49 градуса по Целзий в Британска Колумбия?!", каза сър Дейвид Кинг, бивш главен научен съветник на британското правителство.

Той и други водещи учени създадоха неотдавна Консултативна група по климатичната криза. Кинг припомня, че учените от десетилетия предупреждават за възможни екстремни климатични изяви и смята, че сега времето да се предприемат действия изтича.

"Рисковете са известни отдавна и ние не направихме нищо, сега имаме твърде малко време, за да разрешим проблема", каза той.

В Канада експертите бяха шокирани от покачването на температурите, като във вторник в гр.Литън, Британска Колумбия бяха измерени 49,6 градуса по Целзий и бе подобрен националният рекорд за трети пореден ден.

На Западното крайбрежие на САЩ в Сиатъл и Портланд също бяха отчетени температурни рекорди. Местните власти разследват дали десетки смъртни случаи в щатите Вашингтон и Орегон не са свързани с необичайно високите температури.

Проф. Майкъл Ман от университета на Пенсилвания и автор на книгата "Новата климатична война" каза, че със затоплянето на планетата опасното време ще става все по-обичайно.

"Трябва да погледнем на това много сериозно. Затопляме планетата си, значи ще ставаме свидетели на все повече екстремни горещини", каза той.