Ураганът Хектор се формира в централните части на Тихия океан и към момента скоростта на ветровете във вихъра достига около 190 километра в час.

Според по-голямата част от сценариите на моделите, ураганът няма да засегне с цялата си мощ Хаваите, но жителите са предупредени да бъдат в готовност.

Хавайските острови се намират в зона на почти целогодишно повишено атмосферно налягане, носеща тяхното име - Хавайския субтропичен антициклон, част от огърлицата антициклони, един от които е и "нашият" Азорски антициклон. Това са относително стабилни атмосферни образувания, носещи хубаво време. 

Поради тази причина, Хаваите се славят с почти целогодишно спреобладаващо слънчево и топло време. Все пак, има и изключения, както в момента. Дори да не удари директно островите, високите вулканични планини способстват за усилване на ветровете, когато има условия за такива, както и  за обилни и поройни извалявания, предизвикващи локални наводнения, а в комбинация със силния вятър и други материални щети. Облачните масиви и очакваните валежи можете да видите и на видеото по-долу, когато високите няколко километра вулканични планини на островите засрещат силните североизточни и източни, наситени с океанска влага, ветрове в "опашката" на циклоналния вихър.

Вижте видео с последните прогнози за траекторията на Хектор: