Във връзка с наближаващата тропическа буря "Майкъл", в щата Флорида е  обявено извънредно положение. Местните власти въведоха извънредна ситуация в 26 от 67-те области на щата.

В изявлението си, губернаторът на Флорида Рик Скот увери гражданите, че всички необходими сили са мобилизирани, за да посрещнат стихията и че всички ресурси за работата на службите за спешна помощ са в готовност.

Мобилизирани са и 1500 души от национална гвардия. Те ще развият логистиката и ще планират разпределението на помощта за районите, засегнати от бурята.

Според Националния център за проследяване на ураганите в САЩ, Майкъл се насочва на север от остров Козумел в Мексико и Западна Куба. Скоростта му достига седем километра в час, а скоростта на поривите на вятъра достигат 95 километра в час.

В момента "Майкъл" е първа категория ураган, но ще се усили до втора при излизането си на сушата в Северна Флорида (виж видеото).

След това ураганът ще загуби силата си, но  по9 своята траектория на североизток ще причини обилни валежи на обширни територии в югоизточните щати, включително в щатите Северна и Южна Каролина, едва съвзели се от предишния ураган Флорънс.