Нов доклад на Международната енергийна агенция, цитиран от Гардиън, установява, че емисиите през декември 2020 г. са били с 2% по-високи от тези през декември 2019 г.,

Това означава, че поне що се касае до въпросния месец, въпреки пандемията, нивата на емисиите от преди нея вече не само са достигнати, но и превишени.

Вестникът добавя, че емисиите започват да се възстановяват само няколко месеца след като Covid-19 "предизвиква най-дълбокия спад в производството на CO2 след края на Втората световна война".

Изданието добавя, че това "заплашва да унищожи надеждите, че емисиите в света може да са достигнали своя връх 2019 г. ".

Докладът открива силна връзка между страните, които въведоха пакети за икономически стимули с полза за околната среда, и тези, които "държаха капак върху възстановяването на въглеродните емисии".

Списъкът на тези държави включва Франция, Испания, Германия и Великобритания. Междувременно изданието отбелязва, че Китай, Индия, САЩ и Бразилия регистрират "бързи възстановявания на въглеродните емисии" през втората половина на 2020 г., когато икономиките се отвориха отново.

The Independent също  отбелязва, че емисиите на Индия през 2020 г. са се повишили над нивата от 2019 г. от септември нататък, докато Китай е единствената страна, която произвежда повече годишни емисии през 2020 г. от 2019 г. на годишна база.

Тези информации са отразени и от  Ройтерс и Блумбърг.