Швейцарски учени инжектират въглероден диоксид в планински скали, за да установят дали газът се отскубва от там или може да бъде хванат в капан, за да се преустанови приносът му за климатичните промени, предаде Ройтерс.

В планината Юра слой непромокаема глина може да хване в капан въглеродния диоксид - главния парников газ, предизвикващ глобално затопляне. В лаборатория в планината учени започнаха да инжектират в скали разтворен в солена вода въглероден диоксид. Ще бъде проверено дали газът ще взаимодейства с глината и дали цепнатина ще му позволи да се отскубне от там.

Първата 8-месечна фаза на експериментите предвижда малък обем въглероден диоксид - 500 милиграма, да бъде инжектиран през отвор в скалите. "Ако в скалата има цепнатина, е възможно въглеродният диоксид да се отскубне от там.

Това е въпросът, на който търсим отговор", заяви ръководителката на екипа Алба Дзапоне от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

"Геоложкото складиране на въглероден диоксид вече съществува, но използваните за целта обекти обикновено са на необитаеми места, като алжирската пустиня - заяви експертът Кристоф Нюсбаум.

- Новото в случая е, че ако един ден искаме да складираме въглероден диоксид в Швейцария, ще трябва да сме сигурни, че газът няма да мигрира и да "зарази" други райони, в които например има източници на питейна вода."