Вчера е бил най-топлият ден в Австралия, откакто се водят статистики в тази насока. Средните температури в страната са били 40,9 градуса по Целзий, съобщи днес австралийската Метеорологична служба, предадоха световните агенции.

Предишният рекорд в тази насока (най-горещ ден в Австралия въз основата на средните дневни температури) беше поставен през януари 2013 г. в разгара на австралийското лято и беше 40,3 градуса по Целзий. Австралийската Метеорологична служба очаква новият рекорд да бъде подобрен в скоро време заради продължаващата гореща вълна, влошаваща обстановката със пожарите в страната.

Вчера най-горещото място в Австралия е било Седуна в южната част на страната, където бяха измерени 46,5 градуса по Целзий. По този показател (най-горещо място в страната за един ден) обаче рекордът не е счупен и най-горещото място в Австралия, откакто се водят статистиките, все още си остава затънтеното градче Однадата в южната част на страната, където на 2 януари 1960 г. бяха измерени 50,7 градуса по Целзий, припомня ДПА. Сега за това градче метеоролозите прогнозират до 47 градуса по Целзий за следващите три дни. Очаква се температурите в Оук Вали в Югозападна Австралия пък да достигнат утре 49 градуса по Целзий.