След като почти половината зимен сезон премина с необичайно високи температури, започна промяна на времето. В момента от север нахлува студен арктичен въздух, на места превалява слаб дъжд, който в следващите часове ще преминава в сняг.

През нощта ще бъде облачно. Сняг ще вали в западните и централни райони. Валежите няма да бъдат значителни, но утре сутринта все пак в голяма част от западната половина на страната ще се събудим със снежна покривка от няколко сантиметра. Освен в Балкана и Странджа, в Източна България такава почти няма да има.

В Западна България ще духа слаб вятър от изток, а в Източна - умерен и силен от североизток. Минималните температури сутринта ще са от минус 8, минус 7 в Лудогорието до минус 3-4 на запад и минус 1, минус 3 на места в Тракия и в крайните югозападни райони.

През деня валежите постепенно ще спират, но все още на моменти ще прехвърча съвсем слаб сняг. Ще остане ветровито, особено на изток, а дневните температури ще бъдат от около минус 5 в североизточните райони до плюс 3-4 в района на Сандански.

Утре в голяма част от континента температурите ще бъдат зимни, около, а в централните райони - и под обичайните. Най-студено ще бъде във Варшава, с минус 13 градуса минимална температура, а най-меко - в Лисабон и Атина, с плюс 13 през деня.

По високите части на Испания, обаче ще вали предимно сняг и там ще се образува дебела снежна покривка. При нас, на Балканите, нахлува арктичен въздух и температурите в по-голямата част от полуострова, освен в Южна Гърция и Проливните зони, ще останат отрицателни и през деня. Снегът, обаче, където изобщо го има, ще бъде само няколко сантиметра. Изключение са само някои планински части, където ще има повече.

Студено ще се задържи и през следващите ден-два, като в сряда и четвъртък сутрин у нас ще има минимални температури около и под минус 10 градуса.

В сряда ще има променлива облачност, а температурите сутрин ще бъдат от около минус 10, минус 11 до минус 5. Дневните ще са от минус 3 до плюс 2 градуса.

Студено ще остане и в четвъртък сутрин, а дневните температури съвсем слабо ще се повишат и ще са от минус 1, минус 2 до плюс 3-4 градуса.

В петък ще се повишат малко и минималните температури, а дневните ще са почти без промяна. Облачността ще бъде значителна, а на места на север ще прехвърчи слаб сняг.

Без съществена промяна ще останат температурите и през почивните дни, като слабо затопляне предварителните прогнози очакват в началото на следващата седмица.