Катастрофалните наводнения в източната част на Австралия стават все по-сериозни. Австралийската метеорологична служба прогнозира още рекордни валежи в региона.

Част от жителите на Куинсланд бяха евакуирани след многодневни мусонни дъждове близо до крайбрежния град Таунсвил в северната част на щата. Метеоролозите твърдят, че въпреки, че обикновено валежите в региона продължават няколко дни, ситуацията, която сега се е развила, е необичайна - вали повече от седмица и ще продължи още няколко дни.

>>>Вижте галерията снимки от наводнените райони>>>

Днес в Таунсвил се очакват още 150-200 мм валежи (литра на квадратен метър). Това е равно на средното месечно количество валежи, но за по-малко  от 24 часа.

Местните власти обявиха поредица от предупреждения за наводнения в събота сутринта и вчера. Жителите са съветвани да избягват пътуванията и да се придвижват към по-високи терени, ако климатичните условия се влошат.

В северната част на Куинсланд се намират значителни находища на цинк, както и сребро, олово, мед и желязна руда. Таунсвил е важен металообработващ център.

В южната островна територия Тасмания, напротив, бушуват пожари. Унищожени около 190 хиляди хектара земя.