Затопляйки се, нашият континент ще се превърне в подходящ дом за един от най-мощните разпространители на вируси в света - азиатския тигров комар.

Тези същества процъфтяват при лятна средна температура 20-25 градуса и преживяват зимата, ако януарската температура остане над 3 градуса.

Следователно в процеса на глобалното затопляне ще видим как много насекоми завладяват територии все по-на север, за да намерят по-удобни условия. 

Използвайки данните от службата за изменение на климата на Коперник (C3S *), Фламандският институт за технологични изследвания (VITO) демонстрира как затоплянето в Европа ще помогне на тигровия комар да се разпространи на континента.

Ако приемем, че в резултат на човешките дейности, емисиите на парникови газове продължават със сегашните темпове, тогава Франция и Централна Европа вероятно ще станат по-гостоприемни за тигровия комар през 2031-2060 г. А Северна и Централна Европа вероятно ще станат много по-подходящи домове за тигровия комар през 2071-2100.

Разпространението на тигровия комар вече се разширява, поради човешки дейности като корабоплаването, а също така е силно свързано с климатичните условия като температура и валежи.

Женският тигров комар се храни с кръвта на хора и животни и е отговорен за предаването на различни заболявания, включително опасните тропически болести Зика и Денге.

Последните вече заразяват европейците, например в градове като Болоня и Рим, където сега този комар е широко разпространен.