Здравните проблеми в глобален мащаб, свързвани с климатичните промени, се увеличават и задълбочават, сочат данните от два доклада, цитирани от Асошиейтед прес.

Те са изготвени по поръчка на медицинското списание "Лансет" и проследяват 44 глобални здравни показателя, свързани с климатичните промени, включително предизвикани от горещини смъртни случаи, инфекциозни болести и глад. Всички те стават по-плашещи, казва биохимикът Марина Романело, която работи по проекта.

"Повишаващите се температури имат последствия", е мнението и на Кристи Еби от университета на Вашингтон. Тя е и сред авторите на докладите.

Единият от документите е глобален, а другият разглежда ситуацията в САЩ. Те са наречени "червен код за здравословно бъдеще".

Учените предупреждават, че уязвимото население - по-възрастни и много младите хора - е било изложени за по-дълъг период от време на опасни горещини през миналата година. Изследователите изчисляват, че хората над 65-годишна възраст са имали 3 милиарда повече излагания на "човекодни" на силна топлина спрямо средното за периода 1986 г. до 2005 г.

Повече хора са били на места, където болести, чувствителни на климата, могат да се разпространяват. Крайбрежните райони са достатъчно топли, за да се размножат бактериите от рода Vibrio, които отчитат ръст в последното десетилетие в Балтийския регион, североизточните райони на САЩ и северозападните части на Тихия океан. В някои по-бедни държави сезонът на комарите, разпространяващи малария, се е удължил спрямо 50-те години на миналия век.

В САЩ жеги, пожари и суша предизвикаха най-големите проблеми. Безпрецетентната гореща вълна, която обхвана Северна Америка през лятото, не можеше да се случи без климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, според предишно проучване.

Според професора по тропическа медицина в Станфордския университет Мишел Бари код червено изобщо не е достатъчен за тези документи. Тя не е част от екипа, който е работил по тях, но смята, че спрямо заключенията в последните подобни доклади на "Лансет" ситуацията се влошава и "вървим изцяло в грешна посока"