Политиката за преминаване към чисти енергийни източници може да доведе Европа до катастрофа тази зима, пише Форбс.

Според автора на статията Дейвид Блекмън, рекордното покачване на цените на газа в света може да провокира прехода на много ТЕЦ към петрол или въглища, което ще увеличи цената на тези ресурси.

В случая с Европа обаче този вариант е проблематичен поради прехода към зелена енергия. Много държави тук са закрили по -голямата част от електроцентралите на въглища и газ. Миналото лято това доведе до криза, когато поради слаб вятър беше необходимо отново да се върнем към изкопаемите горива.

Анализаторът отбелязва, че внезапното увеличение на търсенето предизвика скок в цените на газа. Освен това Русия в отговор ограничи износа, което допълнително се отрази на стойността му.

Европейците от своя страна насочиха вниманието си към въглищата, но дори и тук нямаха много място за маневриране: както отбелязва Наташа Тюрина, анализатор от консултантската група Ууд Макензи (Wood Mackenzie), само Русия има достатъчно резерви за продажба в ЕС.

"Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще доведе до огромно търсене, което Русия не може да компенсира за толкова кратко време. Това ще изисква доставки от други страни, като САЩ, но ситуацията е подобна и там", смята аналитикът.

Според автора на статията проблемите се дължат на следването на същата политика за изоставяне на изкопаемите горива и преминаване към възобновяеми енергийни източници. Докато Европа днес е в центъра на вниманието, кризата бавно става глобална, добавя Блекмън.

Той подчертава, че в сегашната ситуация няма възможности за бързо разрешаване на проблемите поради "безсмислени политически решения".

Преодоляването на трудностите ще отнеме същите десет години, необходими за прехода към чисти енергийни източници. Експертът се позова и на доклада на анализатори от Wood MacKenzie и Ристад Енърджи, които оценяват липсата на инвестиции в търсенето на нови находища на стотици милиарди долари.

"Това не е нещо, което може да се поправи за една нощ", - обобщава авторът на статията.

Цените на газа в Европа растат от миналата година и чупят рекорди.

Преди месец прогнозната цена на горивото леко надхвърли 500 долара за хиляда кубически метра, а в края на септември достигна 1200 долара. Това се случва въпреки факта, че Русия изпълнява всички договорни задължения за доставки на континента: техният обем се доближи до историческия максимум.

За съжаление, въпреки първоначалните прогнози от август и началото на септември за поредна мека зима, циркулацията към момента не дава категорични основания да очакваме такава. Възможно е да имаме за пръв път след 4 последователни меки зими нормална или дори студена такава (бел. на vremeto.dir.bg).