В следващите дни ни очакват понижение на температурите и още превалявания.

В следващите часове преваляванията над западната половина на страната в повечето места ще отслабват и спират, освен на места около планините на югозапад.

Ще духа слаб, с Дунавската равнина - умерен и временно силен западен вятър и с него ще нахлува по-студен въздух. Дневните температури след обяд ще са от около 10 на запад до 20-22 в крайните източни райони.

През нощта все още ще превалява над източните и югоизточни райони. Над западната половина на страната облачността ще се разкъсва и намалява до ясно време. Ще духа слаб до умерен западен вятър, който след полунощ на запад ще отслабне и стихне.

Утре минималните температури ще са от около минус 2 на места по високите котловини до 8 градуса на изток.

След кратко разкъсване и намаление преди обяд, в следобедните часове от запад облачността отново ще се увеличава.

Максималните температури ще достигнат 9 до 14 градуса.

На континента температурите продължават да се понижават и с изключение на Средиземноморието, те ще бъдат обичайни за преддверието на зимата - само малко над нулата, а на север и на изток ще са и малко под нея.

Най-топло е в Атина и Лисабон, а най-студено - в Киев, Москва и Варшава.

У нас в сряда ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, по-значителни над източната половина на страната. Минималните температури ще бъдат от  5 градуса на запад до 10-11 в източните райони, а дневните от 10 до 15 в повечето места. За разлика от валежите по сегашния процес, в планините вече ще вали предимно сняг, като снежната граница ще слезе под 1600-1800 метра.

Предимно облачно ще остане и в четвъртък, на места със слаби превалявания, по-значителни над крайните югоизточни райони. С напредването на деня те ще намаляват по обхват и количества. Отново ще се появи западен вятър, в Дунавската равнина умерен и временно силен. Минималните температури ще са от около и малко над нулата по високите полета до 9-10 в източните райони, а дневните ще достигнат 9 до 14 градуса.

В петък облачността ще бъде променлива. намаляваща до незначителна от запад. Слаб дъжд ще превали само на отделни места преди обяд. Минималните температури ще бъдат от около нула по високите полета на запад до 5-6 градуса в низините, където вятърът от запад ще отслабне, но все още няма да стихва напълно. Понижението на температурите ще продължи. След обяд ще остане по-хладно, с температури от 6 до 11 градуса.

В събота сутрин минималните температури ще се понижат още и ще са от около минус 2 до 3, а дневните от 5 до 10 градуса. Сутрин ще има места с мъгли и ниски облаци. През деня облачността от запад ще се увеличава.

В неделя ще бъде по-студено. Минималните ще са от около нулата до 3-4 градуса, а дневните най-често от около 5 до 9-10 градуса. Ще бъде предимно облачно. Ще се появи вятър от североизток, с който при земя ще прониква по-студен въздух от степите на Украйна и Русия.

Според предварителните прогнози, времето през първата половина на следващата седмица ще бъде без значима динамика. Ще остане предимно облачно, в низините често мъгливо или с ниска слоеста облачност. В някои дни на места са възможни слаби превалявания от дъжд и сняг.

Повече подробности очаквайте в прогнозите ни в следващите дни.