Никакви атмосферни условия и дори коронавирусната пандемия няма да попречат на мармота Фил - прочут фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, САЩ, да излезе днес от дупката си и да направи традиционната си прогноза, предаде Асошиейтед прес.

>>>>>Вижте галерия от снимки на Фил и негови събратя>>>>>

Легендата гласи, че ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

Събитието обикновено привлича десетки хиляди любопитни в градчето Пънксътоуни. Към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота. Тази година обаче е различна и заради коронавирусната пандемия спектакълът ще бъде виртуален.

Прочутият Фил е прогнозирал времето над 130 пъти. Технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

От "Клуба на мармота", който организира честването, припомнят, че първата подобна прогноза датира от 1886 г. Медийното отразяване на събитието започва година по-късно. От тогава, според наблюдателите, Фил е видял сянката си над 100 пъти. За останалите години липсват данни. В миналогодишната си прогноза мармотът не прогнозира нищо за пандемията.

И ако според феновете му косматият метеоролог почти винаги познава, според истинските професионалисти със същия успех може да се прогнозира времето с хвърляне на монета.

Без фанфари и също виртуално прогнозата си ще направи и Чъкълс, официалният мармот на щата Кънектикът.

Ето и някои интересни факти по случай Деня на мармота, предложени от в. "Дейли експрес":

- Смята се, че Денят на мармота води началото си от църковния празник Сретение Господне, чието честване е пренесено в САЩ от германски заселници. Отбелязва се всяка година на 2 февруари.

- Най-известното честване е в Пънксътоуни, Пенсилвания. Денят на мармота се отбелязва и на други места в щата, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Джорджия като метеоролог се изявява мармот на име Генерал Борегар Лий. Косматият му колега в Охайо се именува Чък.

- В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио, където времето прогнозира албиносът Уили.

- Фил от Пънксътоуни е известен още като Гадателя на гадателите, Мъдреца на мъдреците, Метеоролога на метеоролозите, Невероятния пророк на времето.

- През 1986 г. Фил е пътувал до Вашингтон, за да се срещне с президента Роналд Рейгън. През 1995 г. е гостувал в шоуто на Опра Уинфри.

- През януари 2010 г. - броени дни преди Фил да излезе от дупката си и да направи поредната си прогноза, защитници на правата на животните от PETA предлагат функциите му да бъдат поети от роботизиран мармот.

- За увеличения наплив към Пънксътоуни, Пенсилвания, за честването на Деня на мармота частичен принос има филмът от 1993 г. със същото заглавие с Бил Мъри и Анди Макдауъл в главните роли. У нас продукцията е популярна като "Омагьосан ден".

- Представителите на семейството на мармотите понякога са наричат свирукащи прасета заради предупредителния сигнал, който издават при появата на хищник. Мармотите освен това подсвиркват и през размножителния си период през пролетта.

- Мармотите са най-едрите представители на семейството на катериците. Козината им е от сивкава до кафеникава. Имат малки уши, къси крачка, едри резци и яки челюсти.

- Мармотите се сдобиват с между 4 и 9 бебета наведнъж, след период на износване между 31 и 32 дни. След раждането си малките са слепи, голи и безпомощни. За тях се грижат единствено майките. Младите животни започват самостоятелен живот шест седмици след раждането си. Мармотите достигат полова зрялост на 2-годишна възраст.

- Средната продължителност на живота на мармотите е между шест и осем години. В плен могат да доживеят между 9 и 14 години. Животните изпадат в хибернация между октомври и март. "Дълголетието" на Фил се приписва на вълшебен пунш, който косматият метеоролог пие през лятото.

- Мармотите са растителноядни, умеят да се катерят по дървета и са отлични плувци. Хранят се с различни видове треви, дребни плодове, ядки и посеви, заради което са смятани за вредители. Понякога хапват насекоми и охлюви. Основните им врагове са лисиците, рисовете, вълците, енотите, мечките, койотите, кучетата и орлите.

- Мармотите са дневни животни, като обикновено са активни рано сутрин и късно следобед.