"Промяната настъпва": Запознайте се с англичанина, който се подготвя за климатичния апокалипсис в стара немска казарма, пише вестник Гардиън.

В своя отдалечен горски дом Бен Грийн се опитва да остане позитивно настроен към срива на хранителните доставки. 

На Бен Грийн не му се налага да се притеснява, че Владимир Путин може да спре газа на Европа тази зима, да се тревожи за сезонното възраждане на Ковид-19 или да се паникьосва от задаващата се световна продоволствена криза.

Грийн се отървава от газа, когато преди три години купува терена от пет хектара (12 акра) на изоставена източногерманска военна казарма: предишният собственик, който я използвал като музей на открито за стари танкове, бил изпотрошил сградата откъм водопроводни и газови тръби.

Грийн закърпва покрива на трапезарията и изолира прозорците, така че температурата вътре да не пада под 5 градуса през нощта. Той се къпе, като излива кофа със студена вода върху главата си, и готви на печка на дърва.

49-годишният англичанин с посивяла рижа брада и татуирана на лявата му ръка дума "Веган!" не се влияе от разпадащите се вериги за доставки, тъй като се изхранва почти изцяло от зеленчуците и плодовете, които отглежда на своята земя.

Ако приятелите му подарят преса за олио за 50-ия му рожден ден, както Грийн се надява, той скоро ще може да се откаже от периодичното изминаване на четири мили с велосипед до най-близкото село за олио за готвене.

По време на тези пътувания той се запасява с чай, кафе и шоколад, но това са луксозни стоки, от които би могъл да се лиши в случай на системен срив на веригите за доставки. Фактът, че хранителните му километри все още са измерими, се дължи на бездънния апетит на трите му прасета Мангалица (порода) - Дебелия Тони, Брунхилда Демагог и Мерилин Монро.

Коронавирусът не е причина за безпокойство - отчасти защото Грийн е два пъти ваксиниран, въпреки това, което може да се предположи от ентусиазма му по отношение на билковите лекарства, но най-вече защото живее сам насред отдалечена смърчова гора в Саксония, чиито точни координати пази в тайна, и рядко приема посетители.

Грийн обаче се тревожи за тазгодишните екстремни горещини и суша, които застрашават надпреварата му да напълни мазето си със 100 тенджери доматена яхния, 180 кг картофи и 22 кг сух боб, за да оцелее през зимата.

Но покачването на температурите това лято може да накара повече хора да припознаят експеримента на Грийн за самодостатъчност като модел за подражание в подготовката за климатична катастрофа. Катастрофа, която според Грийн е неизбежна и предстояща.

"Когато съм се родил, сме имали 324 части въглероден диоксид в един милион части въздух. Тази година достигнахме 420. Промяната идва и ако не сте подготвени за нея, тя ще бъде доста ужасна.

"Това, което виждаме, не е краят на човечеството, а краят на капитализма", каза той, описвайки климатичния срив като общия знаменател зад различните политически, продоволствени, енергийни и здравни кризи, които започнаха да се сближават през последните години. "Колапсът ще настъпи и това е годината, в която хората ще го забележат."

 Животът в очакване на апокалипсиса вече не е малцинствена позиция. Проучване на YouGov, проведено в началото на пандемията от коронавируси, показва, че почти една трета от анкетираните в САЩ очакват катастрофа, която ще промени целия им живот. Отделно проучване, проведено в пет държави през 2019 г., установи, че повече от половината от анкетираните във Франция, Италия, Обединеното кралство и САЩ смятат, че цивилизацията, каквато я познават, ще рухне през следващите години.

В Америка тревогата от системен срив подхранва тенденцията на "подготвящите се", които се запасяват с хранителни запаси и оръжия, за да се грижат за себе си и семействата си. По време на пандемията продавачите на подземни убежища в САЩ отчитат рязко нараснало търсене.

Грийн, който описва отшелническото си съществуване в профила си в Instagram, наречен "Пиратът Бен", вижда себе си в авангарда на едно по-позитивно и по-малко егоистично европейско контрадвижение: "щастлив думеризъм".

"Проблемът с подготвящите се е: какво правят, когато печеният боб свърши? Аз не искам тук да има страх - оттам идват всички неща за бялата сила".

Той не вярва в нуждата от намаляване на населението, както правят някои от крайните кръгове, където крайната десница и екоактивизмът се припокриват. Ако хората могат да запазят или да усвоят отново знанията си за това как да обработват земята по устойчив начин, твърди Грийн, трябва да има достатъчно храна за всички: "Това, което се опитвам да направя, е да запазя най-доброто от нашето общество за времето, когато излезем от другия край."

В решението му да спаси прасетата си от касапин - акт на "ефективен алтруизъм", за който трите огромни прасета очевидно не желаят да се отблагодарят - има повече от "Добрият живот", отколкото от "Бунтът срещу изчезването".

Техният безкраен глад за конско мюсли, смесено с гранули сено, и застояли хлебчета от най-близката селска пекарна е това, което все още му пречи да води 100% самостоятелно и неутрално по отношение на климата съществуване.

Това, което се опитвам да направя, е да запазя най-доброто от нашето общество, когато излезем от другия край

"Прасетата бяха най-лошото решение в живота ми", казва той, докато дава на Тони досадно потупване по калния му гръб. "Беше глупаво и очевидно вредно за целите ми." Изяждането им би било логичното заключение, признава той. "Но това няма да се случи."

Да наречеш Грийн хуманист би било една крачка твърде далеч, казва той. Изграждането на самодостатъчна общност след климатичните промени изисква дисциплина: той става в 6 ч. сутринта, храни прасетата, грижи се за посевите си, коси тревата, храни прасетата втори път и след това си ляга около 22 ч.

А тази дисциплина изисква силна вяра в доброто и злото. Той хвърля вината за изменението на климата не само върху няколко влиятелни личности, както пише в един от последните си блогове, а върху всички, които са участвали в икономиката, унищожаваща света: "Всеки човек, който работи за компания за изкопаеми горива в каквото и да е качество, трябва да бъде съден за геноцид. От децата в стаята до изпълнителните директори."