През следващите 3-4 дни до понеделник, температурите у нас плавно ще се повишават, като през първия ден на следващата седмица на места в низините ще достигнат стойности, близки до 20 градуса. Същевременно, потенциално валежни процеси не се очакват до сряда-четвъртък.

Въздушната маса над страната ни, която в момента е по-студена от обичайното, бавно ще се трансформира и  затопля, подпомогната и от пореден по-топъл атмосферен пренос от северозапад.

Сутрин ще остава студено, на места със слани и мраз до събота включително (на отделни места слани са възможни и  в неделя), за което предупредихме още в началото на седмицата, но денем от ден на ден температурите ще се повишават средно с по 2-3 градуса.

Днес температурите ще са от 8 до 13 градуса, като най-хладно ще бъде по високите полета, а 13-14 градуса ще достигнат стойностите в Северозападна България и на места в Тракия.

Ще бъде слънчево, с повече облаци в крайните южни райони, но почти без валежи.

Утре над Западна България ще остане слънчево. Там дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса и в северозападните райони и на югозапад ще достигнат 15, 16 градуса. На изток, обаче, където ще бъде с променлива облачност, дневните стойности ще останат около десетина градуса, в Лудогорието до около 8.

Сутрин отново ще има места със слани и дори мраз (отрицателни  температури).

В събота ще бъде слънчево, с временни увеличения на облачността, без валежи. Ще се постопли и на изток и максималните температури в страната ще са от 9, 10 до 15, 16 градуса. Сутрин все още остава вероятността за слани.

В неделя облачността ще бъде незначителна, с временни увеличения в централните и източни райони около Стара планина. Дневните температури ще са от 13 до 18 градуса, в крайните северозападни райони  до около 20.

В планините през двата почивни дни ще бъде предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, почти без валежи, но хладно. На 1200  метра надморска височина температурите ще достигнат 5 градуса в събота и около 7-8 в неделния ден. По-хладно ще бъде в планините на Източна България на една и съща височина.

Най-топло ще бъде в първия ден на април, понеделник, когато по поречието на Дунав дневните температури ще достигнат 21-23 градуса, в останалата част на страната от 15 до 18 градуса.

Във вторник, с усилване на вятъра от север и североизток, ще прониква по-хладен въздух и температурите ще се понижат с няколко градуса.

Според предварителните сценарии, към сряда-четвъртък през страната ще преминат атмосферни смущения, по които може и да превали някакво количество дъжд, но по наша преценка и този процес вероятно  е надценен  от моделите в това отношение. Дори да има превалявания, те няма да бъдат съществени и тенденцията към задълбочаване на сушата, която се наблюдава в много райони от август насам, ще се задълбочава, поне в следващите 10-12 дни.

Очаквайте актуалните прогнози в следващите дни.