В следващите няколко дни до 5-6 януари температурите в низините ще са почти пролетни. После ще последва понижение, но реални зимни сценарии не се очакват: остава по-топло от обичайното, а снежната граница в планините ще се издигне.

До края на днешния ден облачността ще бъде променлива, често значителна. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Тракия - до умерен западен вятър.

По-съществени разкъсвания и намаления на облачността ще има там - в западната половина на Дунавската равнина и Тракия. Дневните температури ще достигнат 11 до 16 градуса. Това са стойности с 12-15 градуса над обичайните за януари. На отделни места северно от планините ще превали слаб дъжд.

Утре минималните температури ще са положителни навсякъде: от 3 до 8 градуса. Вятърът временно ще се ориентира от изток, предимно слаб.

През деня облачността ще бъде променлива, намаляваща до незначителна. Дневните температури ще са почти без промяна или с градус-два по-ниски от днешните.

В понеделник, 3 януари облачността ще бъде значителна. Вятърът отново ще се ориентира от запад, слаб, до умерен. Дневните температури отново ще се повишат и ще са от 12 до 17 градуса.

На 4 и 5 януари вятърът ще отслабне, а впоследствие ще се ориентира от югозапад - предимно слаб.

Минималните температури ще останат положителни, със стойности по-характерни за края на март, а дневните - над 10 градуса, около, на места  и  малко  над 15.

На 6 януари вятърът ще се ориентира от северозапад  и ще нахлуе по-студен въздух. Дневните температури ще се понижат, но ще останат над обичайните за средата на зимата у нас: най-често от 4-5 до десетина градуса, в Югоизточна България и до 12-13. За кратко ще превали дъжд, в планините - сняг.

Без съществени зимни явления в сценариите на моделите остава времето до края на следващата седмица.

Установилата се циркулация ще бъде трайна, така че вероятността за по-съществени застудявания и сняг в низините е малка и за времето поне до средата на месеца. Следете актуалните ни ежедневни прогнози в следващите дни.