По-малко изгладнели полярни мечки се очаква да търсят храна тази зима в руските арктически села, защото ниските температури ще позволят на животните да намират препитание в обичайния си хабитат, съобщи ДПА, като се позовава на прогноза на природозащитници.

"Засега ситуацията е спокойна", каза за ДПА Дмитрий Рябов от Световния фонд за дивата природа. "Тази година ледът в морето се оформи навреме и полярните мечки се придвижиха на север, за да ловуват тюлени".

>>>>>Виж галерия от снимки на бели мечки>>>>>

В предишни години жителите на северните гранични селища бяха разтревожени от гладуващи полярни мечки, които търсеха храна в контейнерите за отпадъци.

Близо 50 мечки живееха седмици наред в обитаеми райони на архипелага Нова земя и преди две години заради тях властите бяха принудени да обявят извънредно положение.

Обикновено полярните мечки използват морския лед, за да ловуват тюлени. Тъй като през последните години ледените късове се оформят все по-късно през зимата и се топят по-рано, "животните ловуват на сушата", каза Рябов.

"Те бяха принудени да остават по-дълго на сушата и тогава неизбежно се приближават и до хората - от любопитство и в търсене на храна, привлечени от миризмите", поясни той.