На зрелищната сателитна снимка, направена от спътника на НОАА, се вижда ясно студеният атмосферен фронт, достигнал далеч на север.

Атлантическото крайбрежие на Бразилия в момента е обект на атака от добре изразен студен фронт, произхождащ от Антарктида (виж снимката в заглавието).

Циклонът на средните ширини проби на север в югоизточния квадрант на Южна Америка, изтласквайки по-високите температури и носейки влага покрай Рио де Жанейро. Далеч на север, в Салвадор де Баия, в момента се наблюдават силни дъждове и гръмотевични бури.

Обикновено климатът на Салвадор де Баия остава постоянен: температурите се движат в тесен коридор в рамките на няколко градуса през цялата година, като сезонът на дъждовете приключва до началото на юли. Времето в момента, обаче е напълно извън климатичните норми.

Валежите до момента са над 110 литра на квадратен метър, което значително надвишава обичайното за този период.

 Институтът за национална метеорология (INMET) на Бразилия посочва в техническите си бележки, че увеличените валежи са част от по-голяма дългосрочна атмосферна промяна.

През предходния месец октомври средните валежи също са били близо 100 литра на квадратен метър.

1800 километра на юг, Рио де Жанейро изпитва още по-драстични изменения в моделите на валежите, отколкото по-тропичната северна територия на Салвадор де Баия.

По-рано тази година градът претърпя катастрофално наводнение в резултат от поройните валежи. Това предизвика опасения за способността на правителството да се справи с все по-екстремните климатични условия.

Снимки: НОАА

Това изображение е заснето от инструмента VIIRS на спътника NOAA-20, който сканира цялата Земя два пъти на ден с резолюция 750 метра. Множество видими и инфрачервени канали му позволяват да открива атмосферни аерозоли, като прах, дим и мъгла, свързани с промишлено замърсяване и пожари.