Тежък буреносен облак, образувал се над Тихия океан през 2018 г., е достигнал най-ниската регистрирана температура, съобщи Сайънс алърт, цитирано от БТА.

Температурата в най-горната му част е била минус 111 градуса Целзий. Толкова ниски стойности дотогава не са измервани в буреносен облак.

Гръмотевичните бури и тропическите циклони, които са кръгови и с ниско налягане, могат да се издигнат много високо - до 18 км над повърхността. 

Там въздухът е много по-студен, обясняват от британския Национален център за наблюдения на Земята. Този температурен рекорд обаче е на друго ниво. Горната му част е била с около 30 градуса Целзий по-студена от типичните за тропическите облаци.

Бурята бушува на 400 км южно от Науру в Югозападния Тихи океан на 29 декември 2018 г. Тя е проследена от американски орбитиращ спътник, чийто инфрачервен сензор е регистрирал и най-ниската температура.

Бурите обикновено се оформят като наковалня, достигайки горната част на тропосферата. Ако са много силни, обаче проникват и в следващия слой - стратосферата, където е много студено. В такива случаи се охлаждат с по 7 градуса Целзий на километър в стратосферата.

Енергията на тази конкретна буря е по-голяма заради много топлата вода в района и духащия на изток вятър, обясни ръководителят на изследването Саймън Прауд от Оксфродския университет.