На над 200 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка, са реагирали служителите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщиха от МВР за оперативната обстановка към 16:00 часа.

Оранжев код за интензивни валежи и силен вятър е в сила за страната днес.

Силният вятър и интензивните валежи са нанесли най-сериозни щети на територията на областите Смолян, Търговище, Разград и Силистра. Към този момент 280 пожарникари и спасители, с 97 единици техника, участват в отстраняването на паднали покриви, стълбове и дървета, посочват от МВР. Екоминистерството предупреди за повишения на речните нива.

В Североизточна България, област Разград, най-тежко е положението в селата Лъвино и Тодорово, община Исперих, съобщи МВР.

Вижте снимки >>

Обявено е бедствено положение в исперихското село Лъвино след ураганния вятър, придружен с дъжд. Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб, каза новоизбраният кмет на община Исперих инж. Белгин Шукри. Той заяви, че силната буря, разразила се малко след 12:00 ч. е продължила около пет-шест минути. Отнесени са покривите на над 150 къщи. Има съборени над 10 ел. стълбове и жици. В момента освен село Лъвино без ток са още десетина села, каза Шукри.

В Североизточна България, област Разград, най-тежко е положението в селата Лъвино

Снимка: БТА

Ввсички държавни институции - представители на полицията, пожарната, областната администрация, енергото и "Водоснабдяване и канализация" са на терен.

Няма пострадали хора. Повечето от живеещите в пострадалите имоти са предпочели да останат в къщите си, друга част са настанени при близки и роднини в селото. Общинското ръководство и кметът на селото имат готовност при нужда да настанят хора и в бившата детска градина в селото.

Българският Червен кръст (БЧК) ще изпрати утре в селото доброволци и психолози, които да окажат помощ на хората, останали без домове, на стресираните възрастни и деца. БЧК има готовност за предоставяне на завивки и постелки. Две семейства са съобщили, че имат нужда да им се помогне с храна, съобщиха от областната администрация в Разград след заседание на Областния щаб за защита на населението при бедствия в Лъвино, свикано от областния управител Владимир Димитров.

В община Разград има паднали над 30 дървета. По данни към 15:00 часа силният вятър е започнал да утихва.

66-годишна жена пострада в Градската градина на Шумен след силната буря в града. След преглед в местната болница е установено, че тя има фрактура на първи лумбален прешлен, разместен десен глезен и фрактура на фибула на десен крак, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Ася Йорданова.

В Североизточна България, област Разград, най-тежко е положението в селата Лъвино

Снимка: БТА

Над 40 сигнала в рамките на по-малко от 15 минути са приети в дежурните части на пожарната и полицията в Шумен след бурята, затруднено е движението по пътища в региона.

Приети са сигнали за скъсани кабели и множество паднали дървета в града и пътища, включително и в района на Градската градина на Шумен. Там спасителен екип успя да извади пострадалата жена под паднало дърво и да я откара с линейка в шуменската болница.

В област Силистра през селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово е преминал също смерч и в резултат са повредени множество покриви, паднали са стълбове и дървета

От метеорологичната обсерватория заявиха, че скоростта на вятъра е надвишавала 20 метра в секунда.

Щети има в град Алфатар.

 

Частично бедствено положение е обявено в Девня, съобщиха от Областна управа във Варна. Над града се е разразила силна буря, придружена с проливен дъжд.

Бурята е нанесла сериозни поражения - множество паднали дървета, съборени са електрически стълбове, а три квартала са останали без ток - това са "Девня 1", "Девня 2" и квартал "Изворите". В момента екип от звено доброволци и от пожарната са на терен в града и отстраняват паднали дървета и стълбове. Без електричество са и селища в района на община Девня.

Има авария на централен електропровод и се изисква време тя да бъде отстранена. По информация от кмета на община Девня, за нормалното протичане на изборния ден утре са осигурени генератори, така че балотажът в село Кипра ще се състои.

Ураганен вятър, придружен със силен дъжд, нанесе материални щети в ж.к. "Меден Рудник" в Бургас. Общо 14 автомобила са със счупени предни и задни стъкла, както и с щети по купетата. В следствие на силния вятър на територията на областта са получени 20 сигнала за паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа и общинските пътища. 9 екипа на пожарната работят на терен и разчистват падналите дървета и клони.

В област Ямбол са получени десетки сигнала за паднали дървета и клони след разразилата се гръмотевична буря със силен вятър и дъжд. И и паднали дървета върху два автомобила. Подадени са и единични сигнали за прекъснато електрозахранване. Няма пострадали и бедстващи хора, каза говорителят на Областната дирекция на МВР Татяна Павлова.

Десет села в община Тунджа са без ток. Дърво е паднало и увредило камбанарията на храма в село Победа. 

В община Стралджа заради паднало дърво е затворен пътят между Воденичане и Иречеково.

Продължава възстановяването на електрозахранването в Смолян след разразилата се буря днес. Има скъсани електропроводи и повредени покриви и на територията на община Баните. Дежурни екипи работят по отстраняване на авариите.

Повалени от бурята дървета има в общините Смолян, Мадан, Чепеларе, Баните. От РДПБЗН предупреждават шофиращите, че паднали дървета има по много пътища в областта.

В София от сутринта екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са реагирали на пет сигнала свързани със завирявания в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци".

В селата Житница и Дуванлии в община Калояново също е прекъснато електроподаването.

В Пловдив са получени 7 сигнала за паднали дървета. Дървета са паднали върху пътни платна в селата Бегунци, Нареченски бани и в района на Карлово.

В София от сутринта екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" са реагирали на пет сигнала свързани със завирявания в районите "Красна поляна", "Витоша", "Кремиковци".

"Пътна полиция" призовава участниците в движението по пътищата да съобразяват поведението си с атмосферните условия заради усложнената метеорологична обстановка на места в страната, съобщиха от МВР. Все още на много места в западната част от България вали дъжд, а в източната духа силен вятър, което е предпоставка за попадане на клони на пътните платна. Апелът към водачите на пътни превозни средства е да намалят скоростта си на движение и да осигурят по-голяма дистанция спрямо останалите участници в движението.

Вследствие на интензивното движение през почивния ден и валежите в по-голямата част от страната се наблюдава увеличаване на рисковите ситуации и на възникналите пътнотранспортни произшествия. От началото на деня са настъпили 15 тежки катастрофи, допълват от МВР.