Бурята "Жулиета" в Испания е причина за обилен снеговалеж в някои части на страната, рязко спадане на температурите в други до минус 15 градуса и за морски бури и вълни от над 15 метра. Най-засегнатите автономни региони са Балеарските острови и Каталуния, предава БНР.

На Балеарските острови все още има населени места, които са напълно изолирани, без ток и телефонно покритие. Местните власти правят възможното, за да евакуират хората, живеещи в тези райони, където вече е обявен червен код за опасност.

Повече от 80 души, главно пожарникари, заедно със спешното звено на военните се опитват да разчистят пътищата, за да достигнат до тях. Само в Майорка до снощи вечерта са подадени 432 сигнала за различни инциденти, причинени от лошото време.

Метеоролозите предупреждават, че се очаква нов обилен снеговалеж, като на места снежната покривка е възможно да достигне до 40 сантиметра, което е необичайно за Балеарските острови.

В Каталуния тревогата е оранжева заради снеговалеж, вятър, студ и морска буря. Всички автономни региони, с изключение на Естремадура и Канарските острови, са нащрек за риск от природните аномалии.

В долината на Гуадалахара са измерени минус 15,8 градуса, в Сиера Невада минус 15,2, а в Уеска минус 14,1.

Главната дирекция на трафика препоръчва да се кара внимателно заради заледени пътища и летните гуми, които използват повече шофьори.

Правителството на Навара е активирало 49 снегорина, за да изчистят пътната мрежа в региона, а в крайбрежните райони на останалите региони има предупреждения за морски бури, силни ветрове до 90 километра в час и вълни с височина от 15 метра.