Назначеният за председател на COP28 Султан ал-Джабер от Обединените арабски емирства заяви на събитие в индийската столица Ню Делхи вчера, че целта за 1,5C "не подлежи на преговори", съобщава Hindustan Times.

Вестникът цитира думите на Ал-Джабер, казани по време на събитието: "Ясно е също така, че няма да се справим с обичайните усилия. Нуждаем се от промяна в подхода ни към смекчаването на последиците, адаптирането, финансирането и загубите и щетите."

Публикацията продължава: "Ал-Джабер е първият действащ главен изпълнителен директор на петролна компания, който поема поста на ръководител на Конференцията на ООН за климата (COP).

Номинацията му породи опасения относно потенциалния конфликт на интереси, който може да породи изборът му за главен преговарящ по въпросите на климата, но ал-Джабер се опита да ги преустанови.

Той цитира думите му: "Дами и господа, стъпаловидната промяна в напредъка, от която се нуждаем, ще изисква много капитал - не само милиарди, а трилиони и трябва да сме сигурни, че този капитал е достъпен и финансово изгоден. Основен фактор за това ще бъде реформата на международните финансови институции и многостранните банки за развитие."

Ройтерс съобщава, че ОАЕ ще проучат всички възможности за партньорство с Индия, за да подпомогнат плановете на южноазиатската страна за растеж и ниски въглеродни емисии, като се позовава на коментарите на ал-Джабер.

Междувременно в бюлетина на Financial Times "Морални пари" се казва, че "битката за връзки с обществеността" около COP28 е започнала. Когато миналия месец стана ясно, че султан ал-Джабер... ще води дискусиите за климата на COP28, много зелени активисти бяха ужасени... Ал-Джабер сега провежда самозвана кампания за изслушване и убеждаване, в опит да потуши критиките, като говори пред бизнес групи, енергийни конференции и медии.

Той продължава: За съжаление екипът за връзки с обществеността на ОАЕ COP28 все още не му е разрешил да дава свободни интервюта "на запис" (което е в противоречие с изповядваната от него любов към прозрачността.) Въпреки това, съдейки по коментарите, които ал-Джабер е предложил на официални (контролирани) публични сесии - и частни разговори - има поне шест ключови теми в тази пиар акция на ОАЕ."

В документа се казва, че тези теми са: приобщаване; частен сектор; зелени иновации и технологии в областта на климата; биоразнообразие; финансиране на борбата с изменението на климата, включително чрез реформа на световните финансови институции; и запазване на "1,5C".