Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 5° и 7°, по Черноморието и в Южна България - между 6° и 9°, а в планините - между минус 8° и минус 2°, съобщава месечната прогноза на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите - между 20° и 25°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините - между 50 и 90 л/кв.м.

През първото десетдневие, въпреки относително по-хладното начало, средно, в Западна България температурите ще са около нормите, в Централна и Източна - около и над климатичните норми.

През първата половина от десетдневието ще има валежи, от дъжд и от сняг; вероятността да се натрупва и задържа снежна покривка е малка.

През втората половина от десетдневието валежите ще намалеят, температурите слабо ще се повишат. През второто и третото десетдневия динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена.

Ще има чести валежи, отново ще има и дъжд, и сняг.

В началото на второто и през първата половина на третото десетдневие температурите ще бъдат около и по-високи от средните. През останалата част от периода ще са близки до обичайните.

Източник: НИМХ, meteo.bg