Синоптиците прогнозират, че днес ще е най-топлият ден в годината в България. Обявен е червен код за три области у нас - Плевенска, Великотърновска и Русенска. Там се очаква максималните температури да надвишат 40 градуса.

Оранжев код е в сила за останалата част от Северна, както и за почти цяла Южна България, а жълт - за трите области на Черноморското крайбрежие, както и в Смолянска, Кюстендилска и Софийска. 

В столицата заради жегата днес ще бъдат мити извънредно основни булеварди и улици във всички райони.

Столичната община ще раздава вода за пиене на три пункта в столицата - площад "Св. Неделя", на Орлов мост - при езерото "Ариана" - и на пилоните на Националния дворец на културата. 

Остава висок рискът за пожари заради опасно горещото време - и днес, и през следващите дни.

По този повод от пожарната в Хасково са изпратили предупреждение до всички кметове - да информират земеделските стопани да се въздържат от почистване на пасища, ливади и горски територии, а собствениците на къщи - да не палят огън на открито.

Отправен е и апел - да не се изхвърлят незагасени цигари или други лесно запалими материали край пътища и влакови релси.

От НКЖИ съобщиха, че във връзка с достигане на критични стойности в температурата на жп релсите, всекидневно и за определен период от време на различни места се въвеждат намаления в скоростта на движение на влаковете.