Учени са открили девствен риф с огромни корали и дължина от три километра край бреговете на Таити, предадоха световните информационни агенции.

Рифът е на дълбочина от над 30 метра, което го е спасило от избелващия ефект на затоплените океански води. Вероятно са били необходими около 25 години, за да порасне. Някои от коралите с форма на рози са с диаметър над два метра.

"Вълшебно беше да видя огромни красиви розови корали, които се простират, докъдето стига окото. Беше като произведение на изкуството", споделя френският фотограф Алексис Розенфелд, който е начело на екип от международни водолази, открили рифа. Около 200 часа изследователите са работили под водата, за да проучат коралите, да направят снимки, измервания и да вземат проби.

Повечето от известните коралови рифове са в по-топли вода, на дълбочина до 25 метра, казват от ЮНЕСКО. Образуванието край Таити се намира в "зоната на здрача" на между 30 и 120 метра под повърхността, където обаче достига достатъчно светлина, за да могат коралите да растат и да се

възпроизвеждат.

Избелването е стресова реакция на силно нагрятите корали от горещите вълни и те губят цвета си, борейки се за оцеляване.

Големият бариерен риф в Австралия, който може би е най-известното подобно образувание, е силно засегнат от избелването. От него са пострадали 80 процента от коралите от 2016 г. насам.

Откритието край бреговете на Таити дава основание да се предполага, че може да има още много неизвестни големи рифове в океаните, тъй като е направена карта само на около 20% от цялото морско дъно, казват експерти от ЮНЕСКО.