Горещата вълна, която започна в Западна Европа, в началото на следващата седмица ще дойде и у нас, макар значително отслабнала. Преди това, обаче, през двата почивни дни, събота и неделя, у нас за кратко ще прониква по-хладен въздух, който ще донесе временно облекчение от горещото и задушно време. 

Днес над страната отново на места ще има локални краткотрайни валежи с гръмотевици. Макар че условия за подобни явления има над голяма част от страната (без части от поречието на Дунав на север), по-благоприятни ще бъдат те над южните и околопланиснки райони. Очакват ни нормални за класическия юни температури, в интервала от 26 до около 30, 31 градуса.

Утре ще бъде слънчево, без валежи. Температурите ще се повишат и ще бъдат от 28 до 33, 34 градуса. В западната част на Дунавската равнина не са изключени и стойности до 35 градуса. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад.

>>>Галерията с карти на очакваните максимални температури можете да видите тук>>>

През нощта срещу петък и в петък над страната ще премине студен атмосферен фронт  и на много места ще превали и прегърми. Явленията няма да бъдат повсеместни, нито, по правило, особено интензивни. Изключения са възможни на места в, около планините и в централните части на Северна България.

В петък ще бъде чувствително по-хладно, с температури от около 22, 23 по високите полета до 28 в Северозападна България.

В събота ще остава хладно, с температури през деня от 20 до 27 градуса. Облачността ще бъде променлива, а краткотрайно ще превали само на отделни места в планините, източните и най-вече в североизточните райони.

Тези, които са на открито в ранните утринни часове, ще усетят най-осезаемо захлаждането: минималните температури ще бъдат от около 8-9 по високите полета до 15-16 градуса. За сравнение, тази сутрин минимумите бяха от около 16 до 22 градуса. Такива най-често са минималните температури през по-голямата част от лятото, затова и те сравнително рядко, ако сте обърнали внимание, намират място в прогнозите през този сезон.

Почти без промяна, ще остане времето и в неделния ден. Температурите ще бъдат малко под обичайните за края на юни. Денем ще бъде слънчево или с променлива облачност и почти сухо.

В понеделник махалото бързо ще тръгне към другата крайност и ще се затопли чувствително. Дневните температури ще достигнат 28 до 33 градуса. Сухо, слънчево, в низините горещо.

Най-горещо, според предварителните ни преценки, ще бъде във вторник и сряда, когато остатъците от западноевропейският горещ въздух ще достигнат нашата страна.

Във вторник максималните температури ще бъдат от 32 до 37 градуса, като най-горещо ще бъде в централната и западна част на Дунавската равнина.

В сряда там жегата ще отслабне с градус-два, но затова пък в Тракия ще имаме стойности, близки до 40 градуса (до около 37, 38   - до тези срокове има седмица, затова следете актуализациите на прогнозите за периода в следващите дни).