Не ви ли се е искало дългите летни дни да траят вечно? Един остров в северна Норвегия се опитва да направи точно това.

С лятното слънцестоене в северното полукълбо идва незабравим период за северния остров Сомарой (Sommarøy). В превод името му означава "летен остров".

>>>Виж галерия от снимки на живописното островче>>>>

Жителите му искат да сменят часовниците си с цветни гирлянди и да го обявят за първата в света "свободна от време зона".

На този остров в Западен Тромсьо, северно от Полярния кръг, слънцето не залязва от 18 май до 26 юли, цели 69 дни.

Местните жители, преживявайки дългата полярна нощ от ноември до януари, когато слънцето изобщо не изгрява, се възползват максимално от тези скъпоценни месеци, без да обръщат внимание на конвенционалното време.

"Непрекъснато има дневна светлина и ние действаме съответно", казва остров Кел Ове Хвединг.

"В средата на нощта, която градският народ може да определи като "някъде към 2 ч.", можете да забележите деца, които играят футбол, хората да боядисват къщите си или косят ливадите си, а тийнейджърите да плуват", добавя жителят на острова.

Разбира се, времето едва ли ще се съобрази с жителите на малкото северно островче и ще си тече, независимо дали се правим, че не го забелязваме, но никой не може да отрече, че това е добър рекламен ход. Щяхте ли да сте чували за това място под слънцето, ако не беше това ексцентрично хрумване на местните?