Наближава краят на продължителния период с наднормени температури. От неделя ни очакват вятър, рязко захлаждане и дъжд.

До края на деня днес ще остане слънчево и доста топло за края на септември, с температури от 28 до около 33 градуса. В Източна България и високите места на запад ще духа слаб югоизточен вятър.

През нощта ще бъде ясно, по високите места на север и изток със слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са от 11 до 18 градуса.

В съботния ден ще бъде слънчево, с поява на висока облачност. До вечерта ще остане без валежи. Ще духа слаб вятър от югоизток. Дневните температъуру ще са от 28 до 33 градуса.

Преди полунощ срещу неделя от запад облачността ще започне да се увеличава и след полунощ над северозападните и западни райони ще завали дъжд, на места придружен от гръмотевици. Вятърът, отначало над северозападните райони, ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен и силен. С него ще нахлува хладен въздух.

В неделния ден още от сутринта от запад на изток ще започнат превалявания от дъжд, придружени и от гръмотевици, които ще достигнат и източните райони по-късно през деня. Значителни количества валеж ще има в централните части на Дунавската равнина, както и на места на изток и някои планински части. Минималните температури ще бъдат от 12 до 17 градуса, а дневните ще се понижават спрямо предните дни и след обяд ще бъдат от около 13-15 по високите котловини на запад до все още 27 в крайните източни райони.

Валежите над западните райони ще спираат още в ранния следобед, но на изток ще вали и преди полунощ срещу понеделник. Ще бъде ветровито с умерен и силен вятър от северозапад.

В понеделник минималните температури ще бъдат от 4-5 градуса по високите места на запад до 10-12 в ниските, ветровити части на низините. Вятърът ще бъде умерен, от северозапад. Облачността от запад на изток ще се разкъсва и намалява, над Западна България след обяд до незначителна и слъчнево време. Валежите ще спират и на изток на повечето места в часовете преди обяд, последно - по Черноморието.

Ще бъде чувствително по-хладно, с дневни температури от 15 до 20 градуса, но в Добруджа и по високите котловини е възможно да бъдат и малко по-ниски.

Във вторник по високите полета на запад са възможни първите за сезона слани. Минималните температури ще бъдат от около 1-2 градуса в тези места до около 10 в низините, където все още ще духа слаб северозападен вятър. В местата, защитени от вятъра са възможни и утринни мъгли.

През деня ще бъде слънчево, с незначителна висока облачност и температури след обяд от 17 до 23 градуса.

В сряда вятърът ще стихне и на повече места в страната ще има слаби слани, утринни мъгли или ниски облаци. Минималните температури ще са от малко над нулата до 7-8 градуса, а дневните ще останат без съществена промяна - около 20.

В четвъртък ще има висока облачност, ще се повишат слабо и температурите, предимно дневните, които ще са от около 19 до 25-26 градуса.