След като остави огромни разрушения и многобройни жертви (над 44 на Бахамите засега), Дориан вече се трансформира от тропически атлантически вихър (ураган) в циклон на умерените ширини и, очаквано се запъти към Европа.

В момента той се намира срещу Нюфаундленд и траекторията му ще премине под Гренландия, през Исландия и към Скандинавието и Северно море.

Любопитно, по петите го следва и значително по-малко популярният му събрат Габриел. За Габриел също писахме преди дни, като за част от над половин дузина тропически вихри около Атлантика и до Северна Америка.

В следващите дни двата вихъра се вписват напълно в североатлантическата голяма циклонална долина.

В циклоните в северното полукълбо движението на въздушните маси около центъра е обратно на часовниковата стрелка и затова в източните периферии на тези вихри ветровете духат от източна и югоизточна посока, а в южните - от югозападна и западна.

В тила им вече се спускат студени въздушни маси от северозапад  и север.

В зависимост от формата и обкръжението им, те могат да донесат силно затопляне в челата си и южните си сектори и хлад - след като дадена територия попадне в тила им. 

Много любопитно се развиват прогнозите за времето над Южна Европа в края на тази и началото на следващата седмица. До тази сутрин всички цифрови модели предвиждаха студен фронт от северозапад, а впоследствие - и от североизток, да донесе значително захлаждане над Балканите в неделя срещу понеделник, но в последните си обновления, признатият за най-стабилен и добър модел - този на Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози (наричан от специалистите свойски "ЕС") радикално смени тона, изпращайки един "дъщерен" на екс-Дориан малък циклон през централна Европа нагоре към полярния кръг. 

При този сценарий топлото, на места горещо за септември време до неделя, би продължило и в началото на другата седмица, затова към момента единствено сигурна е прогнозата до неделя: Ще бъде топло, сухо, макар с повече облаци в някои дни.

За твърда прогноза за първия учебен ден се налага да изчакаме следващите дни.