Тропическите гори губят способността си да складират въглероден диоксид, а амазонската джунгла може през следващите 15 години да произведе по-голямо количество от този газ, отколкото поглъща, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Тези заключения би трябвало да накарат учените да преразгледат прогнозите за количеството въглероден диоксид, което човечеството може да произведе, съобразявайки се с целта на Парижкото споразумение за климата повишаването на средните глобални температури да се ограничи до под 2 градуса Целзий.

>>>Виж галерия от снимки>>>

Понастоящем тропическите гори са свързани с 50 процента от глобалния капацитет за поглъщане на въглероден диоксид, но доближават прага на насищане вследствие на увеличаване на предизвиканите от човешката дейност парникови емисии.

Способността на горите да улавят въглероден диоксид в атмосферата чрез фотосинтезата е намалена вследствие на изчезването на дървета поради пожари, суша и обезлесяване. Тази способност намалява по-бързо в Амазония, отколкото в Субсахарска Африка.

Учени от Европа и Африка проследили растежа и загиването на дървета в африкански тропически гори за 50-годишен период и получените данни сравнили със сходна информация за амазонската джунгла.

Било установено, че някои гори бързо са обхванали по-големи територии, след като били стимулирани от въглеродния диоксид в атмосферата. Този положителен ефект обаче бил "компенсиран" от суши и екстремни температури.

След като използвали въпросните данни, за да направят прогнози за следващите 20 години, учените заключили, че способността на африканските гори да поглъщат въглероден диоксид ще намалее с 14 процента до 2030 г., а тази на амазонската джунгла ще изчезне до 2035 г. "Намаляването изпреварва с десетилетия най-песимистичните прогнози", отбеляза експертът по горските екосистеми Ванес Юбо от Кралския музей за Централна Африка в Брюксел.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър"