Арктика и Сибир са най-пострадалите от затоплянето на климата региони на планетата ни.

На дневна база, температурите варират и се оформят региони с по-топло или по-хладно от обичайното време за съответния сезон и място. Обикновено топлите аномалии са по-обширни и с по-голяма абсолютна стойност от отрицателните, като разбира се, има и изключения.

Снимка: Climate Reanalyzer, Climate Change Institute, University of Maine, USA

В момента (виж картата), практически цяла Арктика и по-голямата част от Сибир са обхванати от температурни аномалии с положителен знак, чиято големина достига 30 градуса. Това означава, че с толкова температурите на съответните места са по-високи от нормата за съответния ден.

На фона на по-слаби, до няколко градуса, отрицателни аномалии в части от Далечния Изток и Източна Европа, Северен и особено Северозападен Сибир се радват буквално на извънсезонна "жега".

Положителна аномалия е обхванала и по-голямата част от Арктика, където при такива температури се очаква и засилване на сезонното топене на арктическия морски лед.

Рекордно високите за месеца температури ще се задържат и в следващите няколко дни, докато зоната с под обичайните температурни стойности ще обхване и нашата страна за кратко. 

Все пак, високото слънце у нас  и продължителният ден ще способстват за бързо "пречупване" на по-хладния въздух и още следващата седмица ще се завърнем към обичайните за месеца температури.