След като завладя големи части от Западна и Централна Европа, горещините идат и към Балканите. Ще ги усетим в следващите дни, а освен силна, жегата ще продължи и дълго.

Днес ще бъде слънчево, в низините - горещо. След обяд температурите ще достигнат 29 до около 34 градуса.

Ще духа слаб вятър, предимно от север, а по Черноморието - до умерен от изток. Там температурите ще са с градус-два по-ниски.

През нощта ще бъде ясно, с минимални температури утре заран най-често от 15 до 20 градуса.

През деня ни очаква слънчево и горещо време, с температури от 33 до 38 градуса в повечето места, в западната част на поречието на Дунав, където ще духа слаб вятър от северозапад - до 39-40 градуса.

С няколко градуса по-хладно ще бъде по морския бряг.

В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток и североизток.

В почти цяла Европа е слънчево и горещо. Температурите в Лондон и Москва ще бъдат под 30, а единствената столица с превалявания ще бъде руската.

В останалата част на континента ще бъде слънчево, с температури около и над 35 градуса, като тропични минимални температури - над 20 градуса, ще има дори в централните и северни части.

У нас в петък ще остане слънчево и горещо, с температури в повечето места от 34 до около 38 градуса, но не са изключени и малко по-високи стойности.

Най-горещо ще бъде в събота и неделя, когато след обяд термометрите ще показват от 36 до около 40, 41 градуса.

През втория ден ще се появи и слаб, временно до умерен северозападен вятър, който ще усилва усещането за много горещо време. 

Горещо ще остане и през следващата седмица. 

Предстоят опасни и продължителни жеги: не ги подценявайте и вземете мерки, за да запазите здравето си.