След известно колебание, прогнозните сценарии започват да се доближават до обща прогноза, че до края на месеца, а значи и до края на климатичната зима (1 декември-края на февруари) сериозни зимни процеси няма да има.

До края на деня над Западна България ще бъде слънчево, докато над източната половина на страната, където със слаб до умерен северен вятър все още прониква по-хладен въздух, облачността ще бъде значителна. Температурите ще са от около 7 на изток до 12-14 в западните райони.

През нощта по-значителна облачност ще има над източните части на страната, но и там ще бъде почти без валежи. Предимно ясно ще бъде небето на запад. Ще духа слаб северен вятър. Минималните температури в страната ще са от около минус 3 до плюс 3 градуса,

През деня облачността над източните райони ще бъде променлива, а на запад - намаляваща до слънчево време. Дневните температури ще са от 8 до 13 градуса. 

В неделя ще се появи слаб западен вятър, който по-късно през деня над източните райони отново ще се ориентира от север-североизток. Минималните температури ще се повишат и ще бъдат от около минус 1 до 4 градуса, а дневните - от 9 до 15 градуса. Облачността ще бъде значителна, но валежи ще има само на изолирани места. 

В понеделник облачността над централните и източни райони ще бъде променлива до значителна, а на запад ще намалява до слънчево. Вятърът ще бъде слаб, от изток. Минималните температури ще са от 1 до 6, а дневните без съществена промяна, от 9 до 14 градуса.

Във вторник и сряда ще се позатопли още. Облачността ще бъде променлива до значителна, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са от 2 до 7, а дневните най-често от 10 до 16 градуса.

През втората половина на следващата седмица ни очаква отново топло за сезона време, с температури около и над 15, в някои дни на места в низините и до 20 градуса.

Макар все още прекалено напред във времето за конкретна прогноза, сухото време до петък, според моделите, ще бъде заменено от причинен от средиземноморски циклон валежен период през почивните дни в края на идната седмица.  Повече конкретика по тези процеси очаквайте в следващите дни.

Сценариите на моделите не очакват сериозни застудявания и през последните дни на месеца.

По точи начин, с голяма вероятност най-топлата зима на хилядолетието за страната - тази от миналата година, 2022/2023, която замени предишната 2006/2007 след 16 години, още тази година ще бъде "детронирана" от още по-топла: настоящата такава.