Ураганът Исаяс отслабна до тропическа буря, но се очаква да набере сила през нощта, докато се приближава към южните брегове на Флорида, предаде агенция Ройтерс, като се позова на Националния център на САЩ за ураганите.

Исаяс е локализиран на около 115 мили (185 км) югоизточно от град Форт Лодърдейл, щата Флорида, със скорост на ветровете от 70 мили в час (110 км/ч).

Всички снимки вижте тук >>

Преминавайки през Бахамите в събота, ураганът повали дървета и предизвика проблеми с електроснабдяването, допълва Асошиейтед прес.

Бурята създава допълнителни трудности за местното население, което вече пострада от други урагани и се бори с коронавирусната епидемия, отбелязва агенцията.

Снимка: БТА/АП

Властите във Флорида затвориха плажове, паркове и центрове за тестване за новия коронавирус. Въпреки че не очакват да се стигне до евакуация на хора, властите се мъчат да подготвят убежища в случай на нужда, спазвайки изискванията за безопасна социална дистанция заради разпространението на новия коронавирус.

Властите в Северна Каролина наредиха евакуация на остров Окракоук, който пострада миналата година от урагана Дориан. На Бахамите бяха отворени убежища за хората от остров Абако, тъй като мнозина все още живеят във временни структури след опустошенията от урагана Дориан, отнел живота на най-малко 70 души.

Снимка: БТА/АП

В 17,00 ч. в събота ветровете на урагана Исаяс бяха със скорост 70 мили в час (110 км/ч), съобщи Националният център на САЩ за ураганите. Според изчисленията на центъра ураганът ще се доближи до югоизточното крайбрежие на Флорида рано в неделя, а през деня ще премине през източните брегове.

Снимка: БТА/АП

Въпреки приближаващата буря, НАСА съобщи, че завръщането на двамата астронавти с капсулата на "Спейс Екс" все още остава предвидено за неделя следобед. Дъг Хърли и Боб Бенкен се готвят за първото от 45 години приземяване в океана, след като прекараха два месеца на Международната космическа станция. Очаква се капсулата да се приводни в Мексиканския залив, а управлението на полетите следи внимателно движението на урагана.

Снимка: БТА/АП

Исаяс вече причини в четвъртък щети на Карибите, припомня АП. Бурята изкорени дървета, унищожи посеви и къщи, и предизвика наводнения и малки свлачища в Доминиканската република и Пуерто Рико. Един мъж загина в Доминиканската република. В Пуерто Рико Националната гвардия спаси най-малко 35 души от придошли води, които отнесоха една жена, а тялото й бе открито в събота.

Снимка: БТА/АП

Тревогите за коронавируса и уязвимостта на хората, които все още се възстановяват от опустошенията на урагана Дориан, се добавят към притесненията от приближаващата буря, категоризирана от първа степен.

Снимка: БТА/АП

През последните седмици Флорида е едно от най-активните огнища на пандемията. Центровете за тестване на местата, където се очаква да премине ураганът, бяха затворени, тъй като обектите представляват палатки, които могат да бъдат лесно отнесени от вятъра.

Снимка: БТА/АП

На пресконференция в събота сутринта губернаторът републиканец ДеСантис увери, че щатът се е подготвил със запаси от защитно оборудване, генератори, бутилирана вода и храна, готови за раздаване.

Снимка: БТА/АП

Пандемията от коронавируса принуждава властите да се съобразяват с мерките за социална дистанция в убежищата, които ще бъдат използвани в случай на нужда. На входовете им се измерва температурата на посетителите, а автобусите, които превозват хората да убежищата, се почистват от специализирани екипи между спирките.

Снимка: БТА/АП

Кметът на Маями-Дейд Карлос Хименес каза, че всеки човек в убежището трябва да разполага с площ от 40 кв. фута (близо четири кв.м.). Всички евакуирани, които се окажат заразени с коронавирус, ще бъдат настанени отделно.