Ди Цайт съобщава в интернет - изданието си, че войната в Украйна може да принуди Германия да използва ключови земеделски земи за производство на храни, а не на нисковъглеродна електроенергия.

Германският министър на земеделието Петер Хаук е заявил пред Германската агенция за печата:

"Силно подкрепям възобновяемите енергийни източници, но не трябва да забравяме производството на храна, не на последно място на фона на войната".

Но зеленият коалиционен партньор на Хаук от министерството на околната среда, Текла Уолкър, е отговорила, като е предупредила, че това са  "краткосрочни действия".

"Не разбирам защо [Хаук] иска да ограничи [соларните паркове] и по този начин да намали енергийните доставки и опазването на климата. И двете трябва да съществуват, и двете са възможни."

Междувременно Die Welt съобщава, че германският министър на икономиката Роберт Хабек е бил вчера в Обединените арабски емирства, за да обсъди сделка за "зелен водород".

Deutsche Welle съобщава, че Хабек е подписал и сделки за слънчеви ферми с управляващите вАбу Даби.

Друго издание, Хандесблат, съобщава, че германският канцлер Олаф Шолц ще присъства днес на откриването на "гигафабриката" на Tesla в Грюнхайде.

Към него ще се присъедини и Елон Мъск. Ройтерс твърди, че при пълен капацитет заводът ще произвежда 500 000 електрически автомобила годишно.