Предупредителен код за значителни валежи е в сила за седем общини от област Бургас в неделя, сочи справка на интернет страницата на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ).

С предупредителен жълт код са общини Бургас, Средец и Камено. Там се очакват количество валежи около 20-35 мм за 24 часа или интензивен валеж до 30 мм за шест часа.

С предупредителен оранжев код е община Созопол. Там се очаква количество валеж около 35-65 мм за 24 часа или интензивен валеж над 30 мм за шест часа.

С най-високата степен на предупреждение - червен код, са общините Царево, Малко Търново и Приморско. Според данните на НИМХ се очакват валежи с количество над 65 мм за 24 часа.

Предупреждението на метеоролозите идва една година след опустошителното наводнение в същия регион, при което загинаха четирима души и бяха нанесени значителни щети по инфраструктурата. По данни на МОСВ на 5 и 6 септември 2023 г. по Южното Черноморие са паднали между 137 и 207 мм дъжд. Тогава кметът на Царево инж. Георги Лапчев обяви, че между 25 и 30 млн. лева вероятно е щетата, която природата е нанесла на територията на общината след обилните валежи.

Кабинетът "Денков" пък обяви 8 септември за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево. Двама мъже и две жени загубиха живота си в бедствието.